Кореспондент на агенцията, намиращ се на контролно-пропускателен пункт в източно предградие на града, видял експлозия, последвана от облак дим, на около 2 км източно от Рас Лануф, предаде БТА. Бунтовниците открили стрелба със зенитни оръдия.

По-рано Ройтерс съобщи, че правителствените войски се придвижват към Рас Лануф, който се намира на 60 км от Бин Джауад в източната част на Либия. В събота Бин Джауад беше превзет от бунтовниците, но след ожесточени сражения вчера те бяха изтласкани от верните на Кадафи сили. Седем души са убити и над 50 ранени при боевете в Бин Джауад, по най-нови данни на болницата в Аджабия, където били откарани убитите и ранените.

Тази сутрин журналистите, отседнали в единствения хотел в Рас Лануф, бяха евакуирани призори, след като персоналът предупреди, че не може да гарантира тяхната сигурност. Вчера група яростни либийски бежанци на либийско-тунизийската граница нападнаха операторите на БНТ и Нова телевизия, като викаха по тях: "кучета, не ни снимайте, ще ви убием".

Либийските бунтовници заявиха, че ще прегрупират силите си и ще използват тежки оръжия, след като правителствените войски ги удариха с артилерия и ракети вчера, за да спрат бързото им настъпление към столицата, съобщи Асошиейтед прес. Полковник Мохамад Самир, който премина на страната на бунтовниците, заяви пред агенцията, че силите му се нуждаят от подкрепления от изток след вчерашните неуспехи.

Боевете в неделя изглежда сигнализират за начало на нова фаза в конфликта, с използване на въздушна мощ от режима, за да спре настъплението на бунтовниците към Сирт - родния град на Кадафи, отбелязва АП. Завладяването на Сирт ще повдигне духа на противниците на Кадафи и ще разчисти пътя за настъпление към Триполи.