Кадафи по-рано отправи предупреждение към Запада срещу военна интервенция, казвайки, че тогава „хиляди либийци ще умрат”, предава АФП, цитирана от "Фокус".

Два американски военни кораби - "USS Kearsarge" и "USS Ponce", са навлезли в Средиземноморието на път към Либия. Група за "The Kearsarge" от 800 морски пехотинци, хеликоптери и медицинско оборудване е в готовност за подкрепа на хуманитарните усилия заедно с военни операции.
Британският кораб „HMS Westminster” също отплава от Гибралтар за кризисната зона.

Франция изпраща втория си по големина военен кораб, хеликоптерен превозвач "The Mistral", за евакуиране на бежанците. Той ще бъде експортиран от фрегатата Georges-Leygues. Двата кораба могат да поберат 800 бежанци.

Канадският „HMCS Charlottetown” отплава от Халифакс в източната част на Канада, за да се присъедини към водената от САЩ флотилия за Либия. 134-метровата фрегата, превозваща 225 моряци и хеликоптера „Sea King”. Италианският министър Франко Фратини междувременно заяви, че Италия ще изпрати кораби за Либия „в рамките на от 24 до 48 часа”.

Южнокорейският военен кораб “Choi Young”, изтеглен от анти-пиратски патрул край Сомалия за възможна евакуационна мисия, ще пристигне в Триполи.

По-рано лидери на либийската опозиция, които се събраха в Бенгази, обсъждаха дали да се поиска военна помощ отвън. Опозицията не е единна в това мнение, но има гласове да се поискат въздушни удари срещу верните на Кадафи части.

НАТО е разединен за евентуална военна намеса. В отговор на нарастващите спекулации за военна намеса министърът на отбраната на Съединените щати Робърт Гейтс се опита да успокои обстановката, но с изявлението си, че се обмислят всички възможни варианти само още повече нагнети напрежението.

Донорът по храните на ООН стартира програма за 38,7 млн. долара за осигуряване на храна на 2,7 милиона души, блокирани в Либия, като част от опитите да се облекчи надвисналата бежанска криза на либийските граници с Египет и Тунис. 
„Това е човешка трагедия”, заяви председателят на Европейската комисия Мануел Барозу.  „Трябва да направим повече, за да помогнем на тези, които се намират в ужасна ситуация”, добави той.

Европа изпрати своя представител за извънредни ситуации при кризи Кристалина Георгиева за облекчаване на потенциалната хуманитарна криза на либийско-тунизийската граница, а Великобритания и Франция се подготвят да евакуират по море и въздух хиляди блокирани египетски граждани.

Днес се водиха боеве за контрола над ключов източен град в Либия. Сили, лоялни на либийския лидер, бяха превзели Брега тази сутрин след ожесточени сражения с бунтовниците, които контролираха източния либийски град. По-късно обаче опозицията си е върнала града.

Муждувремено венецуелският президент Уго Чавес разговаря с Муамар Кадафи за създаването на блок от приятелски страни, които да помогнат за намиране на мирно решение на кризата. В понеделник Чавес заяви в реч по телевизията, че предлага международни посреднически усилия за намиране на мирно решение на бунта в Либия срещу неговия приятел и политически съюзник. Надявам се, че ще можем да съставим комисия от приятелски страни, която да отиде в Либия, вместо да се изпращат морски пехотинци, самолети, кораби и танкове срещу либийския народ, защо да не бъде изпратена мисия на добра воля, която да помогне за спиране на кръвопролитието в Либия, заяви венецуелският президент.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви днес, че мирният план, предложен от венецуелския президент Уго Чавес за преодоляване на кризата в Либия се разглежда, но решение още не е взето.

Последна актуализация в 9,45 ч. на 3 март