Те бяха замразени по силата на две резолюции на ООН в началото на годината, предаде ИТАР-ТАСС. Решението последва компромисното споразумение между САЩ и Южна Африка, която се противопоставяше на този ход с мотива, че това би означавало признаване на опозиционния Преходен национален съвет.

Решението на ООН разчиства пътя на САЩ да предадат парите на либийските бунтовници. Според говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд размразените средства ще бъдат отпуснати на три транша от по 500 милиона долара.

Бунтовническият Преходен национален съвет на Либия се е преместил от своята твърдина Бенгази в столицата Триполи, съобщи ДПА. Али Тархуни, който отговаря за финансите и петрола в ПНС, обяви снощи на пресконференция, че съветът е започнал работа в Триполи. Самият Тархуни пристигнал в столицата в сряда часове след като бунтовниците изтласкаха верните на Муамар Кадафи сили от южните райони на Триполи след ожесточени сражения.

Председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил ще се премести в Триполи, когато се подобри сигурността, посочи Тархуни. Той каза, че половината от членовете на ПНС вече са в столицата и са се заели да възстановят реда и да предоставят на населението основни услуги. Преместването се смята за важна стъпка в усилията да се предотврати разпокъсване на страната, отбелязва Ройтерс. Тархуни каза също, че бунтовническото правителство се надява да поднови износа на петрол до два или три месеца и да възстанови пълния обем след година.