Във вторник ще бъдат публикуване планове за законодателни мерки, които да предотвратят Брекзит без сделка, каза днес Джон Макдонъл от кабинета в сянка на опозиционната Лейбъристка партия, съобщи Ройтерс.

Пред телевизия Скай нюз той подчерта, че е много трудно за една седмица да се приеме закон. Премиерът Борис Джонсън го знае и именно затова временно спира работата на парламента. Сега депутати с десетилетен опит проучват как във вторник, сряда и четвъртък следващата седмица лейбъристите биха могли да внесат за обсъждане законодателна мярка, която да им позволи да предотвратят възможността да се стигне до Брекзит без сделка без одобрението на парламента. Във вторник ще бъде оповестено какъв е начинът да се направи това, каза Макдонъл.

От изявление на министърът в сянка по въпросите на Брекзита Кит Стармър става ясно, че ще е необходимо да се поиска удължаване на периода, предвиден в член 50, който урежда излизането от ЕС. Удължаването всъщност е вторично, каза той, целта е да се направи така, че парламентът да има последната дума.