Пожарът в зоологическа градина в Западна Германия, който уби десетки животни, е предизвикан от китайски летящи фенери, които са забранени в провинцията от 2009 г., сочат първоначалните данни от разследването на инцидента.

Трагедията в зоопарка в Крефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия, се случи в новогодишната нощ.

Три такива фенери с ръкописни послания с празнични пожелания са намерени в развалините на изгорялото отделение за човекоподобни маймуни.

Полицията разследва палеж по непредпазливост и се надява да определи откъде са долетели тези китайски фенери чрез анализ на атмосферните условия и посоката на вятъра.

Снимка: Фейсбук профил на We love Krefeld

По-рано зоопаркът в Крефелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия близо до холандската граница съобщи, че цялото отделение на човекоподобните маймуни е изгоряло и всички обитатели са загинали. Служители, цитирани от ДПА, уточниха, че сред жертвите има шимпанзета, пет орангутана и две горили, а също и прилепи и птици. Оцелели са само две шимпанзета. Съседната Градина на горилите обаче е оцеляла. Според полицията са загинали над 30 животни.

"Неизмерима трагедия ни сполетя малко след полунощ. Нашата Къща на човекоподобните маймуни изгоря до основи", написа управата. Зоопаркът днес остава затворен.

Германското сдружение за защита на животните поиска да се въведат забранени за фойерверки зони около зоопаркове, ферми и кучкарници.

Германците са страстни почитатели на мощни пиратки и фойерверки в новогодишната нощ. Използването на тези пиротехнически устройства всяка година води до тежки наранявания, а понякога и до смъртни случаи. Днес само в Берлин са регистрирани 22 души с рани по ръцете. При някои от тях се е наложила ампутация.