Пътниците, пристигащи на летището в Брюксел, ще имат възможност да се изследват на място за Ковид-19. Това съобщиха представители на аерогарата, цитирани в местни медии.

Уточнява се, че данните от изследванията ще бъдат готови за три часа. Онези, които пристигат от "червени" зони и са задължени да се подложат на изследване, ще плащат за теста по 46,81 евро. За останалите цената ще бъде 135 евро - двойно повече, отколкото за изследване на полимеразна верижна реакция (PCR).

Според последните решения на белгийското външно министерство, пристигащите от два региона в България - Североизточен (областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен) и Югозападен (областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София), подлежат на задължително изследване и на карантина по преценка на съответната община. Препоръчва се изследване и карантина за идващите от районите Северен централен (областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище), Югоизточен (областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора) и Южен централен (областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково). Преди пристигането си в Белгия пътниците са длъжни да попълнят формуляр, в който да посочат точно къде са били в последните две седмици.

Пристигащите трябва да знаят още, че маските вече са задължителни по улиците на Брюксел. Това е поредното затягане на ограниченията, обявено от регионалното правителство с комюнике малко преди 7 ч. местно време.

Носенето на защитни средства, покриващи носа и устата, бе вече задължително още от 11 юли на повечето затворени обществени места в Белгия (кина, библиотеки и т. н.) за всеки навършил 12 години. Това нареждане важи и за някои масово посещавани търговски зони като центъра на Брюксел, където табелки напомнят за рестрикциите. В столицата маските вече са задължителни на "обществени места" и "частни места с открит достъп", посочи регионалното правителство, предвидило в отделни случаи изключения - "при спортуване" или "интензивен физически труд на публично място".

Белгийските здравни власти днес съобщиха, че по последни данни на ден средно от новото заболяване издъхват по четирима души и общият брой на жертвите в страната достига 9900 от началото на епидемията. От март досега са били установени 75 647 заболели, а миналата седмица са били правени по около 20 хиляди изследвания дневно.

Според официалната статистика първата вълна на епидемията в Белгия е довела до разходи за 512 милиона евро. Разходите са свързани с противоепидемичните мерки и с дейността на болниците. Тези данни не включват сумите за лечение и за прегледи. Уточнява се, че най-голям е делът в общата сума за превозването на болни и за защитни средства на здравните работници. От март за съвети от лекар по телефона в страната са били похарчени поне 77 милиона евро при цена на консултацията 20 евро, показват данни на застрахователи.