Полицията е арестувала стрелеца - 21-годишен мъж от Косово, заяви вътрешният министър на провинция Хесен Борис Райн. Все още не е ясно какво е мотивирало неговите действия. На този етап не може да се каже дали нападението е терористична проява, добави Райн, предаде БТА.

Стрелбата е станала пред терминал 2 на второто най-голямо летище в Европа, уточни говорител на летището, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му изстрелите са били произведени "близо до или по автобус", превозващ американски войници.

Нападателят започнал да стреля, когато превозното средство спряло пред терминал 2 на аерогарата. Той убил шофьора на автобуса и един от пътниците. Един човек е тежко ранен, а друг - леко, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на германската полиция.

Американската армия има няколко големи бази в района на Франкфурт, които често са използвани като логистични центрове за операции в Ирак и Афганистан.

Канцлер Ангела Меркел осъди нападението и заяви, че Германия ще направи всичко възможно да се разкрият причините за него.

Американският президент Барак Обама заяви, че е „натъжен” и „разгневен” от нападението на стрелеца, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Той добави, че американското правителство „няма да щади усилия”, за да открие обстоятелствата около нападението.
„Ще работим съвместно с германските власти, за да сме сигурни, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието”, добави той.

По-късно беше съобщено, че стрелецът е роден в Германия косовар, набожен мюсюлманин, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на негови роднини. Вътрешният министър на Косово Байрам Реджепи заяви, че германската полиция е идентифицирала нападателя - Ариф Ука, на21 години, от северния косовски град Митровица. В интервю за агенцията в Косово 70-годишният вуйчо на нападателя уточни, че той се казва Арид Ука и че бил роден и израснал в Германия, където родителите му имигрирали от Косово преди 40 години. Според вуйчото племенникът му работел на летището във Франкфурт.

Мотивите за нападението продължават да са неясни. Разследването е в началния си стадий. Според уебсайта на седмичника "Шпигел" се проверяват някои свидетелски показания, според които мъжът извикал "Аллах е най-велик" преди да открие огън.

*Новината е актуализирана в 09,10 ч. на 3 март