Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Covid-19 във Великобритания, съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус.

Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за пациенти, приети в болница с Covid-19.

Най-малко 2500 пациенти ще получат Колхицин, за да бъде проверено действието на медикамента срещу новия коронавирус. Лекарството се използва за лечение на подагра.

"Колхицинът е привлекателен за оценка за ефикасност, защото е познат, използва се широко, не е скъп и се продава по цял свят" - каза проф . Питър Хорби от Оксфордския университет, който ръководи изследването.

Цената на Колхицин е 124 щатски долара за 30 таблетки.

Възпалението има голяма роля при Covid-19. За друго противовъзпалително - Дексаметазон, вече беше доказано, че намалява смъртните случаи при тежко болни от коноранавирус.

В началото на месеца започна оценка и на аспирина дали е възможно да помага при Ковид-19, като намали кръвните съсиреци.

Други лекарства, тествани в рамките на проекта RECOVERY, са антибиоиткът азитромицин и коктейлът с антитела на "Ридженерън".