Съюзът на испанските лекари поиска днес оставката на главния правителствен епидемолог Фернандо Симон, водеща фигура в борбата срещу пандемията, предаде Франс прес.

Организацията настоя в съобщение за незабавната оставка на д-р Симон заради неговата явна и продължителна некомпетентност по време на пандемията от Ковид-19.

Добре познат в страната, д-р Симон редовно прави анализ на здравната ситуация в Испания, една от най-тежко засегнатите страни в света, на излъчвани по телевизията и гледани от мнозина пресконференции.

Последната капка, преляла чашата, беше анализ на д-р Симон от четвъртък, който, според лекарския съюз, омаловажава случаите на коронавирус сред испанските медици, които са най-силно засегнати в сравнение с колегите си от съседни държави.

Не за първи път директорът на спешния център към министерството на здравеопазването предизвиква гнева на медицинското съсловие.

Миналата седмица д-р Симон се извини по телевизията, след сметнато за сексистко негово изказване за "заразни" медицински сестри, по искане на правителството и след възмущението на съюза на медицинските сестри.

В миналото 57-годишният епидемолог е бил критикуван от опозиционните партии и някои негови колеги, който смятат, че се е забавил прекалено с препоръките за драстични мерки в началото на първата вълна от коронавирус през пролетта и понякога е омаловажавал влиянието на пандемията.

Испания е тежко пострадала от пандемията, заразените са близо 1,5 милиона, а починалите - над 40 000.

Известен с дрезгавия си глас и неформалния си начин на изразяване, д-р Симон е работил в Латинска Америка и Африка, както и за ЕС и СЗО, посочва АФП.

Европейските и дори американските медии често се хващат за главата, когато чуят неговите изявления. Най-поразителното е, че той казва, че ситуацията в Испания се стабилизира, когато, освен тестовете и положителните резултати, броят на жертвите е шокиращ, отбеляза тази седвиа elnacional.cat. Съседната страна е тази, която следи с повече внимание развитието на пандемията в Испания. Френският вестник "Фигаро" обясни, че точно в деня, когато броят на жертвите е бил най-катастрофален, Симон посочи оптимистична линия. И той противопоставя изявленията си на ситуацията в Италия, описана като "извън контрол" от самото правителство, ръководено от Конте. От своя страна, от Монреал, Le Devoir, също отбелязва: "Испания казва, че е на прав път, въпреки нарастването на смъртните случаи".