Противоречивата съдебна реформа в Полша може да доведе до гражданска война. За това предупреди бившият президент на страната Лех Валенса. Носителят на Нобелова награда за мир се присъедини към протестната демонстрация в сряда вечерта пред сградата на Върховния съд във Варшава, предаде Ройтерс. Поредният протест срещу консервативното правителство на формацията "Право и справедливост" беше провокиран от спорните законови промени, заради които две трети от върховните съдии трябва да се пенсионират незабавно.

Възрастта за пенсия беше намалена от 70 на 65 години. Европейската комисия обвини властите във Варшава, че налагат политически контрол върху съдебната власт. Управляващите от своя страна твърдят, че така прочистват системата от останките от комунистическата епоха. Рано или късно това може да доведе до гражданска война, заяви Валенса на протестния митинг. В сряда европейските депутати отправиха остри критики към Полша заради влезлия в сила закон.

Премиерът Матеуш Моравецки защити правото на Полша да прави реформи в съдебната си система, както намери за добре. Той изтъкна, че трябва да се слуша гласа на суверена - полският народ. Срещу Полша текат две наказателни процедури за нарушаване на върховенството на закона и демократичните норми заради спорната реформа в правосъдието.