Председателят на "Съвета на генералите" и бивш зам.-министър на вътрешните работи генерал Рустем Кайдаров е един от загиналите при самолетната катастрофа в Казахстан. Той е известен като живата легенда на казахстанската полиция, издигнал се от редови полицай до зам.-министър на МВР и професор по право.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви 28 декември за ден на траур заради катастрофата с пътническия самолет на авиокомпания "Бек Еър"край Алмати, съобщи във Фейсбук прессекретарят му Берик Уали, цитиран от ТАСС.

12 души са загинали при катастрофата на самолета на "Бек еър" (Bek Air) близо до Алмати, потвърди на пресконференция днес вицепремиерът на Казахстан Роман Скляр. Загинали са главно пасажерите, намиращи се в носовата част. Осем от жертвите са загинали на мястото на катастрофата, двама в болница и двама на летището на Алмати, уточни той. Хоспитализирани са 49 души, от тях 18 са в тежко състояние. Осем деца са сред пострадалите, включително и две бебета. По-рано бе съобщено, че жертвите са 15, но по-късно данните бяха коригирани.

По уточнени данни на борда на самолета "Фокер-100", холандско производство, е имало 93-ма пътници и 5 души екипаж.

Президентът Токаев обеща компенсации за семействата на жертвите и "сурово наказание за виновните в съответствие със закона". Създадена е правителствена комисия за разследване на обстоятелствата около трагедията и тя вече работи на мястото на катастрофата.

Според пресслужбата на министерството на индустрията и инфраструктурното развитие на Казахстан самолетът е изпълнявал полет от най-големия град на страната Алмати до столицата Нур Султан. При излитането е изгубил височина и се блъснал в бетонно ограждение, а след това и малка двуетажна постройка между населените пунктове Гулдала и Алмерек в Алматинска област. Не е имало пожар.

Пресслужбата на министерството съобщи също, че самолетът е произведен през 1996-а - годината на фалита на холандската компания, когато производството на самолетите бе спряно. "Бек еър" притежава 9 самолета от този тип. Катастофиралата машина е имала сертификат за летателна годност, издаден през май 2019 г. След днешното произшествие полетите на всички самолети "Фокер-100" са спрени до получаване на резултатите от разследването.

Казахстанското вътрешно министерство съобщи, че разследването работи по версия за вероятно нарушение на полетните операции и на правилата за безопасност.

Според очевидци в момента на катастрофата е имало гъста мъгла, температурата е била минус 9 градуса, а вятърът е бил слаб. Един от оцелелите, цитиран от местна медия, каза, че чул "ужасяващ звук", преди самолетът да започне да губи височина. Районът на падането - малко след края на пистата, е отцепен.

В съобщение на сайта си авиокомпанията поднесе съболезнования на семействата на жертвите и писа, че очаква официална информация от службите, работещи на местопроизшествието.