Руският външен министър Сергей Лавров се пошегува, когато го попитаха за срещата между Путин и Байдън

"Русия не е митническо учреждение, което да даде "зелена светлина" за среща на върха с участието на руския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън", заяви руският външен министър Сергей Лавров, отговаряйки на журналистически въпрос.

"Ние не сме митничари, за да "дадем зелено", каза Лавров, отговаряйки на въпроса дали Русия даде зелена светлина за срещата на върха.

Министърът даде брифинг след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Срещата се състоя след телефонен разговор между Путин и Байдън през април.

"Надявам се, че те ще намерят допълнителни начини за общи усилия за коригиране на очевидно нездравословната ситуация в двустранните отношения", обобщи Лавров.

На 7 март Байдън заяви в интервю за телевизия ABC, че Путин ще бъде отговорен за влиянието си на американските избори, ако това бъде окончателно потвърдено. По време на интервюто журналистът от ABC Джордж Стефанопулос също го попита: "Познавате ли [лично] Владимир Путин, смятате ли го за убиец?", на което Байдън отговори: "Ммм, хмм, да.

По-късно Путин покани американския президент да проведе дискусията на живо. На 13 април по време на телефонен разговор Байдън предложи на Путин да обсъди целия спектър от руско-американски отношения на среща на върха, която може да бъде организирана в трета държава през следващите месеци.