Руският външен министър Сергей Лавров се срещна днес с египетския външен министър Самех Шукри и го увери, че постигнатото в Истанбул споразумение за износ на зърно през Черно море ще намали рисковете от продоволствена несигурност в Африка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Потвърдихме ангажимента на руските износители на зърнени култури да спазват всички свои задължения", каза Лавров на съвместна пресконференция с Шукри.

"Президентът Владимир Путин също подчерта това в рамките на скорошния си телефонен разговор с египетския президент (Абдел Фатах) Ас Сиси", изтъкна руският министър, който през идните дни ще продължи африканската си обиколка с посещения в Уганда, Етиопия и Демократична република Конго.

Украйна и Русия подписаха в Истанбул под егидата на ООН документи, с които се предвижда възобновяването на износа на зърно от Украйна през Черно море. Благодарение на постигнатото споразумение се появява възможност за износа на от 20 до 25 милиона тона зърно, което досега беше блокирано в Украйна, а също така и за улесняването на износа на руска селскостопанска продукция.

На пресконференцията Лавров каза още, че е обсъдил конфликта в Украйна с представителите на египетските власти, които са изразили надеждите си да бъде намерено "политическо и дипломатическо" решение.