Всеки опит да се промени Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна и Херцеговина преди 25 години, ще доведе до сериозни последици. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Източно Сараево, предаде Ройтерс.

"Бих искал да предупредя съвсем сериозно някои наши партньори да не се правят опити за разрушаване на Дейтънската архитектура", каза Лавров на пресконференция след среща със сръбския член на босненското председателство Милорад Додик, допълва БТА.

По думите му процесът по евроинтеграция на страната може да се осъществи само при спазване на принципите на това споразумение, предаде ТАСС.

Лавров каза това във връзка с коментарите на някои западни дипломати и босненски политици, че са необходими промени в споразумението, за да може страната да направи реформи.

Дейтънското споразумение слага край на войната между босненски сърби, хървати и бошняци, в която са убити около 100 000 души, а два милиона са принудени да напуснат домовете си. Но четвърт век по-късно Босна и Херцеговина, разделена на два автономни региона, остава нефункционална, а реформите са блокирани от съперничещи си етнически лидери, отбеляза Ройтерс.

Сергей Лавров отправи и предупреждение от Баня Лука към американците, пише в заглавие вестник "Вечерне новости".

"Въвеждането на американски санкции заради купуването на руски противовъздушни ракетни системи С-400 представлява омаловажаване на международното право", заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от "Вечерне новости".

"Това е още една проява на арогантното отношение към международното право, на нелегитимни едностранни принудителни мерки, които САЩ използват години наред, от десетилетия, навсякъде. И смятам, че това не допринася за доверието в САЩ на международната сцена в качеството на отговорен участник в международното разделение на труда, включително и в областта на военно-техническото сътрудничество", коментира още Лавров.

"Вечерне новости" отбелязва, че САЩ наложиха санкции на управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия директор Исмаил Демир, както и на още трима отговорни служители заради покупката на руски противовъздушни системи С-400 от страна на Анкара. Санкциите са въведени в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции, пише "Новости".

Сръбските издания съобщават, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще разговаря днес в Белград с руския външен министър Сергей Лавров.

Преди визитата на Лавров руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви, че по време на визитата е планирано да бъде разгледан целият комплекс на руско-сръбските отношения, ще бъдат сравнени становища по актуални регионални и международни теми с акцент върху ситуацията около решаването на косовския въпрос. Той добави, че ще бъде обсъдена и възможността за визита на руския президент Владимир Путин в Белград.

Лавров вчера посети Босна и Херцеговина, а след визитата в Белград ще отпътува за Хърватия.