Русия твърдо и ясно е предупредила Запада да не си играе с огъня в северозападната сирийска провинция Идлиб, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след края на преговорите със сирийския си колега Уалид Муалем, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".

"Поредна такава провокация се готви, за да се опитат да затруднят антитерористичната операция в Идлиб. С факти на масата, предоставени от нашето Министерство на отбраната, ние предупредихме ясно и твърдо западните партньори да не си играят с огъня", подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров определи като неприемлива ситуацията, когато Идлиб се използва от терористите за атаки по позициите на сирийската армия и руската авиобаза Хмеймим. По неговите думи, на срещата с Муалем страните са констатирали, че огромната част от територията на арабската република е освободена от терористите.

"Остават задачите за ликвидация на оставащите терористични огнища и преди всичко в района на зоната на деескалация Идлиб", заяви министърът. "Неприемливо е, терористите, които са се окопали там, преди всичко от "Джебхат ан Нусра", да се опитват да използват тази зона на деескалация за подготовка на атаки по позиции на сирийската армия и даже за опити да атакуват с помощта на дронове територията на руската военна база в Хмеймим", подчерта Лавров. Локални примирия

Министърът на външните работи на Русия заяви, че Дамаск предприема усилия за организиране на локални примирия с въоръжените формирования в Идлиб.

"Ние обменихме оценки за хода на действията по разграничаването на въоръжената опозиция, която е готова да води диалог с правителството на Сирия, от терористите. Ние обсъдихме преговорите, които Русия продължава да води по тази тема с Турция (Анкара носи отговорност за поддържането на стабилността в зоната на деескалация Идлиб - бел. ТАСС)", обърна внимание Лавров.

"Нашите сирийски приятели ни информираха за хода на своите усилия по организирането на допълнителни локални примирия с въоръжените формирования, които се намират в Идлиб и които искат да се разграничат от "Джебхат ан Нусра", както и за своите усилия по обезпечаването на сигурността на гражданското население в тази зона на деескалация", отбеляза руският външен министър.