Хибридната война, която колективният Запад разгърна срещу Русия, открива нови възможности за разширяване на сътрудничеството между Москва и Пекин, заяви руският външен министър Сергей Лавров във видеообръщение към участниците в конференцията "Русия и Китай: сътрудничество в нова ера".

Известно е, че думата "криза" на китайски език е комбинация от два йероглифа - "опасност" и "възможност", подчерта Лавров.

В момент, когато САЩ и ЕС превърнаха валутите си в инструменти за изнудване, ние възнамеряваме да развием независима финансова инфраструктура и значително да увеличим използването на рублата и юана при разплащанията между нашите държави. На тях се пада една четвърт от търговския ни оборот", каза Лавров.

Междувременно руският външен министър пътува до Близкия изток за втори път в рамките на един месец. Днес Рияд е домакин на среща на Съвета за сътрудничество между Русия и арабските държави в Персийския залив на равнище външни министри.

Посещението на Лавров се случва ден преди срещата във Виена на петролния алианс ОПЕК+, в който влизат страните от Персийския залив, добиващи петрол, и Русия.

Очаква се ОПЕК+ да реши да се придържа към миналогодишната сделка, в която се съгласи да увеличи производството на петрол само леко до юли тази година, за да предотврати спада на цените.

Страните износители на петрол досега устояваха на натиска на САЩ, които настояват за рязко увеличаване на производството, за да компенсират повишаването на цените на петрола на фона на войната в Украйна.

През последните три месеца арабските монархии се опитват да запазят неутралитет в конфликта между Москва и Киев, който обаче те разглеждат по-глобално - като конфронтация между Русия и Запада - и се опитват да извлекат полза от ситуацията за себе си, пише в. "Комерсант". През последните седмици Вашингтон рязко се сближи с Рияд. В ход е подготовката за първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Близкия изток, по време на което той може да посети Саудитска Арабия.

Преди Рияд Сергей Лавров беше в Бахрейн, където освен с външния министър на страната Абдулатиф бин Рашид Ал Заяни, се срещна и с председателя на Съвета на министрите, престолонаследника Салман бин Хамад ал-Халифа. Руският министър беше приет и от краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа. Монархът се застъпи за диалога между Русия и Украйна и отбеляза важността на разрешаването на конфликта "за постигане на интересите на двете съседни държави, сигурността и стабилността на европейския континент и международната сигурност". Кралят обаче добави, че Бахрейн се гордее с отношенията си с Русия и се стреми да "развива различни аспекти на двустранното сътрудничество".

Във вторник Лавров успя да се срещне и със саудитския министър на външните работи принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. По време на среща с него Сергей Лавров заяви, че Западът се опитва да "мобилизира всички останали страни под своето знаме, използвайки ситуацията в Украйна и около нея като претекст". Сергей Лавров също така заяви: "Сега концепцията за еднополюсност се развива с пълна сила. Ще продължим да защитаваме принципите на международното право и Устава на ООН, които сега се нарушават от нашите западни колеги. Вместо международното право те предлагат концепцията за "основан на правила световен ред. Според тази концепция Западът решава всичко", каза министърът.

Макар да не подкрепят войната в Украйна, много арабски страни разглеждат конфликта между Москва и Киев като част от глобалната конфронтация между Русия и Запада, в която е необходимо да защитават интересите си, включително да поддържат подчертан неутралитет.

По-специално оманският външен министър Бадр бин Хамад бин Хамуд ал-Бусаиди заяви пред френския в. "Фигаро", че "войната бушува в Европа, което вероятно означава, че трябва да се намери европейско решение за нея". Запитан дали руснаците са "допуснали грешка, нахлувайки в Украйна", той отговори: "Не казваме това, защото в противен случай бихме затънали в "игра на обвинения", която не ни позволява да се придвижим към прекратяване на тази война.

Министрите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив планират да проведат онлайн разговори с украинския външен министър Дмитрий Кулеба след срещата си със Сергей Лавров, за да запазят баланса, но това едва ли ще повлияе на диалога им с Москва.

Според проучване, проведено в арабските страни от един от водещите близкоизточни англоезични вестници Arab News в сътрудничество с компанията за онлайн проучвания YouGov, 53% от анкетираните, запитани как арабските страни трябва да се справят с конфликта между Русия и Украйна, са избрали отговора "да се опитат да го разрешат по дипломатически път", а 38% са избрали "нищо, да останат неутрални". 24% смятат, че вината за конфликта е на НАТО.

През последните седмици в американските медии се появиха поредица от статии за евентуалното посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Близкия изток в края на юни, по време на което той може да посети Израел и Саудитска Арабия. Очакват се и други срещи на президента с регионални лидери. Но основният фокус на медийното внимание все още е върху контактите със саудитските лидери. По-специално, телевизионният канал Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници, съобщи още в средата на май за възможна среща между Джо Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Няма официално потвърждение на тази информация. Интригата се състои в това, че Байдън вече е отказвал да поддържа контакт с принц Мохамед, когото смята за отговорен за организирането на убийството на саудитския журналист и колумнист на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги.

Според CNN координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк и старшият съветник на Държавния департамент по въпросите на глобалната енергийна сигурност Амос Хукщайн са работили усилено за възстановяване на отношенията с Рияд на най-високо ниво. През май те направиха петото си посещение в кралството от декември насам. Това съобщи американският сайт Axios. Според него американски представители са обсъдили в Рияд споразумение за завършване на прехвърлянето на два стратегически острова - Тиран и Санафир - в Червено море от Египет към Саудитска Арабия, което трябва да бъде одобрено от Израел. Ако споразумението бъде постигнато, това ще бъде още една стъпка към сближаване между Саудитска Арабия и Израел, както и значимо постижение на администрацията на Байдън в Близкия изток. Според Axios между Рияд и Вашингтон са били обсъждани също петролният пазар и други въпроси. Освен това американският онлайн портал The Intercept твърди, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил Саудитска Арабия през април. Твърди се, че се е срещнал с Мохамед бин Салман в Джеда. Двамата са разговаряли и за петрола, и оръжейните покупки на Саудитска Арабия от Китай. Според The Intercept Бърнс е обсъждал подобни въпроси и с лидерите на Катар, Оман и ОАЕ.