Днес Европейската комисия ще проведе заключително обсъждане на кандидатурите на Украйна за статут на страна кандидатка за членство в ЕС и ще изрази консолидираната си позиция, която след това ще бъде представена като препоръка към лидерите на ЕС за вземане на политическо решение.

Предишния ден Киев посетиха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис. Всички те подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка.

Статутът на страните кандидатки ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни.

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки съобщенията от Киев, заяви пред телевизионния канал НТВ, че ако ЕС даде на Украйна статут на кандидат за членство, той ще пренебрегне собствените си критерии за получаване на такъв статут.

"Ако Украйна получи пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че ЕС отново е готов да затвори очите си за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи единствено от геополитически съображения", каза той.

Лавров също така даде интервю за Би Би Си. Русия е с неопетнена репутация и не се срамува, заяви руският външен министър. Той повтори официалната линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти и целта е "денацифициране" на страната. Лавров заяви, че Русия не е нахлула в Украйна, а е обявила специална военна операция, защото е нямало друг начин, по който да обясни на Запада, че вкарването на Украйна в НАТО е престъпен акт.

На въпрос дали смята за "денацифициране" случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори: "Много е жалко, че чужди дипломати, включително от Агенцията за човешките права на ООН, генералния секретар на световната организация и други представители са поставени под натиск от Запада и много често са използвани да преувеличават фалшивите новини на Запада".

По въпроса за силно влошените британско-руски отношения, руският външен министър каза, че не вижда много възможности за подобрение, защото Борис Джонсън и Лиз Тръс открито са заявили, че трябва да победят Русия и да я поставят на колене. "Хайде, направете го!", допълни Лавров.