Правителството на Себастиан Курц в Австрия, което беше отстранено от власт на 27 май, стана жертва на русофобска кампания, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на пресконференция в Словения, където е на посещение, съобщи ТАСС.

"Става въпрос за рускоговореща босненска студентка. Мисля, че тук всичко е ясно за всички. Русофобията сега е на мода, за нея може да се получат някакви позитивни дивиденти от "по-големите братя", може всичко да се приписва на руснаците на принципа highly likely ("много вероятно" - англ.), който обяви навремето (британския премиер) Тереза Мей. Това е много модерно", каза Лавров.

"Показателно е, че свободните средства за масово осведомяване на Запад, които активно подеха версията за руския произход на тази девойка, по-късно, наистина, започнаха да говорят за "рускоговореща" и редовно напомняха за това. Сега, когато се изясни босненският произход на тази студентка, по някаква причина за това съобщават малко, ако изобщо съобщават", каза руският външен министър.

Австрийското правителство на Себастиан Курц падна, след като на 17 май германски телевизии разпространиха откъси от видео, направено със скрита камера от вила в Ибиса, в което коалиционният партньор на Курц Ханс-Кристиан Щрахе показва, че е готов да осигури на мнима племенница на руски олигарх важни договори за обществени поръчки в замяна на незаконно финансиране.