Лавина помете и уби жена и две 7-годишни деца от Германия, които карали ски по глетчер в италианските Алпи. Едното от момиченцата е било открито все още живо и откарано с хеликоптер с тежки наранявания в болница, където обаче по-късно починало, съобщиха местните медии, цитирани от БТА. Загиналата жена е майка на едно от дечицата.

Снимка: AP/БТА

Друг германец и 11-годишният му син са били извадени от снега и транспортиранив болница със среднотежки наранявания.

Инцидентът е станал вчера, а три хеликоптера участваха до днес в спасителна операция за издирване на други евентуални жертви в долината Сеналес в Южен Тирол. Планинската спасителна служба обаче е установила, че няма хора в неизвестност.

Към мястото веднага са се отправили представители на прокуратурата, след като възникнаха въпроси защо лавината е стигнала до ски пистата, одобрена за използване. Разследващите ще се опитат да установят какво е предизвикало свличането на снежните маси и дали не е трябвало склонът да бъде затворен за скиори този ден предвид силния риск от лавини.

Силните ветрове повишиха опасността от лавини в италианските алпийски ски зони, които през празниците посрещат множество хора.

Междувременно нова лавина причини смъртта на скиор в Доломитите, който стана четвъртата жертва на снежни маси в италианските Алпи за последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес. Скиорът е един от четирима души, затрупани от лавина близо до заслон тази сутрин.

При друга лавина мъж е пострадал в долина на провинция Болцано, но е бил спасен от скиори.

Само преди три дни двама алпинисти загинаха в планинската верига Гран Сасо в италианския регион Абруцо, а спасителите откриха тялото на друга алпинистка, която изчезна в същия район малко по-рано.