Латвия удължи извънредното положение по границата си с Беларус, предаде ДПА. Това става на фона на наплива на мигранти към страната. Мнозина смятат, че той е предизвикан умишлено от властите в Минск, които искат да си отмъстят за санкциите, наложени им от Европейския съюз.

Извънредното положение в Латвия бе удължено от правителството до 10 февруари догодина. Както и досега, то по-конкретно е в сила в четири окръга в южната част на страната, засегнати от нелегална имиграция. На граничната охрана там ще бъде разрешено да връща мигранти, влезли незаконно в Латвия от Беларус.

Извънредното положение там бе въведено на 11 август за срок от три месеца. Оттогава близо 1800 мигранти са били спрени при опит да преминат незаконно границата, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Латвия засили граничната охрана и изграждане по границата на стена, дълга стотици километри. Сега се полагат спирали от бодлива тел в различни сектори от границата. Предвидено е тази операция да завърши в средата на следващия месец, съобщи вътрешното министерство.

Правителствата на Латвия, Литва и Полша обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко, че умишлено организира потока от мигранти от засегнати от криза държави към външните граници на ЕС. Те обвиняват Минск, че превозва по въздух мигранти от чужбина и ги насочва към територията на ЕС.

Лукашенко отрича обвиненията и обвинява Запада за, според него, надвисналата хуманитарна катастрофа тази зима, след като замръзващи мигранти бяха изоставени на беларуско-полската граница.

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви в края на май, че страната му вече няма да спира мигрантите да пътуват към ЕС, отвръщайки на засилването на западните санкции срещу Минск. Оттогава се увеличават съобщенията за опити за незаконно преминаване на външните граници на ЕС с Беларус.

Латвия обяви и локдаун

Страната обяви, че въвежда локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Латвия е на първо място в света по равнище на заразените, каза пред репортери здравният министър Даниел Павлютс след извънредна среща на правителството.

За времето на локдауна се затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само са ваксинирани, отбеляза министърът.

Здравната ни система е в опасност, заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш, сочейки като причина за скок в хоспитализациите ниското равнище на ваксинация в страната. В Латвия процентът на ваксинираните е един от най-ниските в Европейския съюз.