Това се казва в публикувано на сайта на Белия дом съобщение. Тръмп трябваше да участва в срещата на лидерите на страните от Латинска Америка в Перу и после да посети Колумбия.

Сирийската криза обаче налага президентът да остане в САЩ, за да координира действията срещу Дамаск след химическата атака в сирийския град Дума, при която загинаха най-малко 60 души.

"По искане на президента вместо него ще пътува вицепрезидентът Майк Пенс. Президентът ще остане в Съединените щати да следи за американския отговор на Сирия и да наблюдава развитията по света", каза в изявлението си говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тръмп заплашва с незабавен военен удар в Сирия >>

Тръмп заплаши с ответни действия след използването на химическо оръжие и посочи като виновници за това Башар Асад и Русия, която бе гарант, че всички такива сирийски оръжия са унищожени. Той каза, че мерките срещу атаката ще бъдат ясно до 48 часа.

Русия и Дамаск отричат да е имало химическа атака, руски военни са посетили мястото на предполагаемата атака и съобщиха ,че не са открили следи от подобно оръжие.

Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха в телефонен разговор решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА.

Двамата лидери осъдиха "ужасяващото незачитане на човешкия живот", което по думите им демонстрира сирийският президент Башар Асад.

Попитана преди разговора с Тръмп дали Великобритания ще се присъедини към САЩ, ако Вашингтон реши да предприеме по-нататъшни военни действия в Сирия, Тереза Мей отказа да отговори на въпроса пряко, но заяви: "Смятаме, че би трябвало да се потърси сметка на тези, които са отговорни."

"Тази атака, извършена в Дума, е варварска. Очевидно е, че работим спешно с нашите съюзници и партньори, за да оценим какво се е случило на място", заяви тя.

Тази сутрин Тереза Мей разговаря и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Ако в Сирия "е пресечена червената линия, ще има ответни действия", заяви  говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво пред радио Европа-1, цитиран от Франс прес.
Той добави, че размяната на информация между президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп "априори потвърждава използването на химически оръжия".

"Президентът на Републиката и президентът на Съединените щати размениха информации, които потвърждават априори използването на химически оръжия", добави говорителят. Двамата са инструктирали екипите си да продължат разследванията. "Президентът на Републиката ще говори отново в следващите 48 часа с президента Тръмп", каза Гриво.

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Имало ли е химическа атака в Дума?