Камарата на представителите в американския Конгрес одобри законопроект за спешна финансова помощ от 4,5 милиарда долара за хилядите мигрантски семейства и непридружени деца, задържани, след като са влезли в САЩ от Мексико, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Законопроектът беше приет, след като председателят на Камарата Нанси Пелоси обузда малък бунт сред прогресивните и испанскоезичните конгресмени, които настояваха за значителни промени в законодателството. Добавените вчера разпоредби в законопроекта са по-скромни от исканото, но

Няколко смъртни случая на мигранти, съчетани с доклади за "жестоко пренебрегнати" деца от граничните служби на щата Тексас, подпомогнаха приемането на проекта, изтъкна Би Би Си. Превес при дебатите взе спешната нужда от финансово съдействие, за да се предотврати опасността тежката хуманитарна ситуация на границата да прерасне в криза.

Но законопроектът е изправен пред труден път през контролирания от републиканците Сенат. Те обмислят конкурентен законопроект с по-малко ограничения за това как граничните служби могат да харчат парите. републиканците настояват част от бюджета да бъде предназначена за силите на реда.

Деца мигранти от Гватемала са спрени от военен полицай в опит да преминат от Мексико в Ел Пасо, Тексас

Снимка: AP/БТА

"Законопроектът на Сената е добър, но нашият е много по-добър, заявила Пелоси пред колегите си съпартийци на среща вчера сутринта според пожелал анонимност висш член на партията й.

Гарантираме, че децата ще имат храна, дрехи, санитарни материали, подслон и медицински грижи. Осигуряваме достъп до правна помощ и защитаваме семействата, тъй като членовете на семействата трябва да бъдат заедно, каза председателят на Камарата в реч след гласуването на проекта.

Законопроектите и на Камарата, и на Сената гарантират, че финансирането няма да може да бъде пренасочено за изграждането на стената, за което настоява президентът Доналд Тръмп. Те блокират също възможността информацията за настойниците на деца имигранти да бъде използвана за депортирането им.

Какво се случва по границата, робство ли е това

В понеделник в център за задържане в Клинт, щата Тексас, близо до граничния град Ел Пасо, беше опразнен от повечето от задържаните там и 249 деца трябваше да бъдат "поставени под надзора" на министерството на здравеопазването, каза вчера говорителка на министерството, цитирана от Си Ен Ен и Франс прес.

Организацията "Хюман райтс уоч" публикува доклад за положението на тези непридружени деца. Демократът от Камарата на представителите Вероника Ескобар поиска миналата седмица сметка от Служба "Митници и граничен контрол", след като правозащитната организация констатира, че децата спят направо на циментовия под в пренаселени килии.

В разгара на полемиката временният шеф на граничната полиция Джон Сандърс обяви оставката си в писмо, разпространено в Службата. Вчера Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че не е искал от Сандърс да подава оставка, но той е знаел, че в агенцията "ще има промени".

Според медиите се очаква Тръмп да го замени с Марк Морган, началник на имиграционната полиция - сили, чиито методи на задържане са силно критикувани, отбеляза Сирил Жулиен от Франс прес.

Според "Хюман райтс уоч" децата "нямат редовен достъп до душове или до чисти дрехи", някои не са се мили "от седмици", нямат сапун, а някои имат и въшки. Петнадесет малолетни са хванали грип, а десет е трябвало да бъдат поставени под карантина заради здравословното им състояние.

Миналата седмица адвокатката на правителството обясни пред един съд, че сапунът и четката за зъби не са част от условията за "безопасно" задържане, предвидени от закона за поставените в изолация непълнолетни.

Тези изявления предизвикаха възмущение. Младият представител на демократите в Камарата Александрия Окасио-Кортес разкритикува "концентрационните лагери", управлявани от "фашистка" администрация.

Лагерът за мигранти в Клинт, Тексас

Снимка: AP/БТА

Доналд Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в един от приоритетите си, каза вчера, че е "много обезпокоен от условията, в които живеят задържаните незаконно влезли в страната мигранти и призова Конгреса да се разбере за спешно финансиране на операциите на границата.

"Опитваме се да убедим демократите да се съгласят да ни дадат пари за хуманитарна помощ", каза Тръмп, критикувайки каналджиите, които подлагат децата мигранти "на един вид робство".

Мигранти се опитват да пресекат границата между Мексико и САЩ по река Рио Гранде при град Ел Пасо, 20 май 2019 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трафикантските организации използват пролуки в законите за имиграцията и "реалността на място, за да насищат системата", обясни неотдавна Робърт Перес, заместник шеф на граничната полиция. За да се избегне пренаселеност, служителите на граничната служба освобождават мигрантите, след като те подадат молба за убежище.

Американският имиграционен закон постановява непридружените непълнолетни да бъдат връщани на семейството си или да бъдат поставен под грижите на министерството на здравеопазването след 72 часа в ареста.

При 144 000 ареста през май граничната полиция е претоварена, а центровете за настаняване на министерството вече са недостатъчни.