Зелена светлина за ново правителство в Северна Македония. Споразумението предвижда страната да има за първи път министър-председател от албанското малцинство, макар и за 100 дни. В "Тази сутрин" по bTV журналистът Любчо Нешков обяви, че това е добра новина за България.

Преди няколко часа висшите партийни органи на социалдемократите и на Демократичния съюз за интеграция да потвърдиха постигнатото споразумение за сформиране на кабинет. Лидерите на двете партии - Зоран Заев и Али Ахмети се споразумяха Заев отново да бъде премиер.

По думите на журналиста тези действия не са изненада, защото това са двете политически сили, които спечелиха най-много гласове и в македонския, и в албанския блок. Той уточни, че условието за съставяне на правителство е било подкрепянето на договора с България за добросъседство.

"Освен вътрешнополитическия аспект на новото правителство, има и международен - няма лято, няма есен. След като бъде препотвърден председателят на парламента, нашите дипломати трябва да започнат да работят", добави Нешков.

Според журналиста за страната ни има още една добра новина - в състава на македонското правителство външният министър е нов, Буяр Османи. "Той никога не е говорил за червени линии, както се случваше с досегашния Никола Димитров. В случая, нашите дипломати не трябва да пропускат случая и да се бавят, защото политиците идват и отиват, но географията е тук", посочи още той.

Журналистът е на мнение, че съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси трябва спешно да започне работа, като уточни, че се налагат промени в състава ѝ.