Сирийските демократични сили (СДС) заявиха днес, че са се съгласили да се изтеглят от сирийско-турската граница в съответствие с постигнатото по-рано тази седмица с посредничеството на Русия споразумение от Сочи, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Оглавяваните от кюрдите СДС посочиха, че по границата ще се разположат сирийските правителствени сили. Те освен това призоваха Русия да гарантира започването на диалог между сирийското правителство и ръководената от кюрдите администрация в Североизточна Сирия.

Сирийското правителство приветства изтеглянето на оглавяваните от кюрдите сили на север на 30 км от границата, съобщи държавната информационна агенция САНА, като се позова на официален източник от сирийското министерство на външните работи.

Дамаск заяви, че изтеглянето на СДС от пограничния район "премахва основния претекст за крещящата турска агресия на (сирийска) територия".

Сирийското правителство ще помогне на гражданите да се реинтегрират, "което отваря пътя за възстановяване на националното единство в Сирия, както в териториално отношение, така и по отношение на хората", добави източникът от сирийското външно министерство.

Същевременно отряди на сирийската армия наближиха границата с Турция в района на град Рас ал Айн (Североизточна Сирия), предаде ТАСС, като се позовава на сирийската агенция САНА.

По данни на агенцията след установяването на контрол над десетки села и други населени места в граничната зона сирийската армия е навлязла в населените пунктове Ал Кисра и Тал Зияб, разположени близо до Рас ал Айн.