Не може да се каже защо австрийският канцлер Себастиян Курц остави без коментар изказването на руския президент Владимир Путин, че Европа не трябва да се държи като България, която не е успяла да защити националните си интереси в сферата на енергетиката.

Все пак Австрия е ротационен председател на Европейския съвет, коментира по телевизия "Европа" зам.-външен министър Любомир Кючуков.

Според него в ЕС започват да се трупат сериозни проблеми, свързани с изпълнението и тълкуването на различни директиви, които би трябвало да са задължителни за всички държави-членки.

"Очевидно е, че при наличието на тези отношения, които има между Русия и ЕС, Русия и САЩ опитът да се поддържа някакъв диалог с Русия, който Курц в качеството си и на председател и по двустранна линия се опитва да направи, предположи курс да не поеме този диалог от името на целия ЕС. Още повече, че той наистина би звучал не съвсем коректно, когато става дума за това, което се случва около Северен поток.", заяви Любомир Кючуков.

Дир.бг припомня, че вчера президентът на Русия Владимир Путин заяви: "Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2", както някога България в "Южен поток".  Това стана на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент. "Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин и припомни печалната съдба на проекта "Южен поток".