В същото време ЕК предупреди, че възстановяването продължава да бъде "неравномерно", а положението на пазарите "нестабилно", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В предишната си предварителна оценка от края на ноември Брюксел залагаше на растеж от 1,5 на сто за тази година в страните, въвели единната валута, след 1,7 на сто през 2010 година.

Брюксел преразгледа към повишение прогнозата си за първите две икономики от еврозоната. За Германия, която "вероятно ще бъде двигателят на съживяването" в ЕС, тя очаква вече растеж от 2,4 на сто в сравнение с 2,2 на сто досега. За Франция пък предвижданията са за икономически растеж от 1,7 на сто спрямо 1,6 на сто.
Еврокомисията преразгледа към силно повишение и прогнозата си за инфлацията за 2011 година. Тя очаква вече поскъпването на потребителските стоки да бъде 2,2 на сто в еврозоната през тази година спрямо 1,8 на сто в досегашната си предварителна оценка.

Равнището на безработицата в еврозоната е спаднало до 9,9 на сто от трудоспособното население през януари, след като бе близо 10 на сто почти през цялата 2010 година, сочат обявените днес данни от европейската статистическа агенция Евростат, цитирана от Франс прес.
След редица поредни месеци на равнище от 10 на сто безработица достигна и 10,1 на сто през октомври - максимална стойност от създаването на еврозоната през 1999 година, а след това спадна до 10 на сто, запазвайки тази стойност през предходните два месеца, припомня агенцията.

Общо 15 775 милиона души са били без работа през януари в еврозоната
или със 72 000 по-малко, отколкото през предходния месец.
Общо за ЕС равнището на безработицата също се е понижило - от 9,6 на сто през декември на 9,5 на сто през януари с намаляване на броя на безработните с 43 000 до 23 048 000 души.
През февруари най-високо равнище на безработицата е отчетено в Испания (20,4 на сто), а най-ниско - в Холандия и Австрия (по 4,3 на сто, както и в Люксембург (4,7 на сто).