Делегатите на конгреса на германския Християндемократически съюз в Лайпциг отхвърлиха предложение да гласуват кой да е следващият им кандидат за канцлер, предаде ДПА.

По традиция за канцлер се посочва лидерът на партията. Сега това е Анегрет Крамп-Каренбауер, но поредица изборни неуспехи и лоши изборни резултати поставиха под въпрос политическото й бъдеще.

Тя призова вчера на конгреса съпартийците си или да я подкрепят, или да я отстранят, припомня ДПА.

Лидерката на ХДС се противопостави на идеята за гласуване по въпроса кой да е следващият кандидат за канцлер - предложение, което получи подкрепата най-вече на младежкото крило на ХДС Юнге унион.

По същото време над 5000 души излязоха на демонстрация в германския град Хановер. Губернаторът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл призова жителите да излязат на демонстрация срещу протеста на Националдемократическата партия, който бе организиран с цел да бъдат сплашени журналистите, изготвяли критични материали срещу нея.

Полицията на Хановер се опита да забрани демонстрацията на националистическата партия, но съд постанови късно снощи, че крайнодесните имат право да я проведат.

Само около сто души се събраха на организираната от Националдемократическата партия проява, докато в контрадемонстрация в центъра на Хановер взеха участие над 5000 души, сред които и губернаторът Вайл.

"В Хановер можем да видим това, което важи за цяла Германия: неонацистите и всяващите страх, които провеждат агитация срещу журналисти, са малцинство. Благодаря на всички, които излязоха на демонстрация срещу тази недостойна проява", заяви в Туитър германският външен министър Хайко Маас.