Някои британски полицаи е възможно "малко да са прекалили". Това заяви днес британски министър след предупреждения, че някои служители на британската полиция превръщат Обединеното кралство в полицейска държава, защото превишават правомощията си при налагането на противовирусните ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според влезлите в сила в четвъртък нови правила британската полиция може да глобява на мига с по 30 лири хора, които се събират на групи от по повече от двама души или излизат от дома си без уважителна причина като например да отидат на работа или да напазаруват.

Някои нейни служители обаче са обвинявани, че прилагат прекалено фанатично мерките, например като използват дронове, за да шпионират разхождащите се по места с хубави гледки и не разрешават на хора с кучета да ги развеждат в открити пространства. Появиха се дори информации, че са призовавали магазини да не продават великденски яйца, защото не били стока от първа необходимост.

"Традицията при полицейската работа в нашата страна е полицаят да бъде просто гражданин в униформа, а не член на дисциплинирана йерархия, действаща единствено по команда от правителството", каза пред Би Би Си Джонатан Съмпшън, бивш съдия в британския Върховен съд.

"Ето така изглежда полицейската държава. Това е държава, в която правителството може да издава заповеди или да изразява предпочитания, без да има правомощията по закон за това, а полицията е просто изпълнител на желанията на министрите", заяви той.

За разлика от други страни полицията във Великобритания действа "по съвест" и се гордее с това, че е подотчетна на обществото, а не на държавата.

Мартин Хюит, шеф на Националния съвет на полицейските началници във Великобритания, заяви, че се търси начин да бъде осигурена нужната последователност в действията на полицията с оглед на това, че всички трябва тепърва да свикват с новите "безпрецедентни мерки".

"Възнамеряваме да водим диалог с хората, ще обясняваме мерките. Ще приканваме хората да се приберат у дома и ще прилагаме (наказателни мерки) само в краен случай", заяви той пред радио Би Би Си.

Правителството изготви новите регулации с оглед на безпокойството, че някои британци не изпълняват препоръките да избягват да се събират на обществени места, за да не бъде допускано разпространението на Ковид-19.

През уикенда, преди да влязат в сила новите мерки, парковете и местата с хубава гледка бяха препълнени с хора, което накара архиепископа на Кентърбъри да призове хората да не се държат егоистично.

Новият коронавирус е отнел живота на 381 души във Великобритания през последните 24 часа, предаде по-рано Франс прес, като се позова на властите.

Това е печален рекорд за едно денонощие в страната.

Общо 1789 души са починали досега от коронавируса във Великобритания.

Броят на потвърдените случаи на зараза достигна днес 25 150 - с над 3000 повече в сравнение с вчера.

Министър Майкъл Гоув, един от водещите членове на кабинета, нарече броя на починалите във Великобритания "дълбоко шокиращ", предаде Ройтерс.

Не е ясно кога ще бъде пикът на епидемията, призна Гоув и предупреди, че за това "няма фиксирана дата, например Великден". "Това зависи от действията на всички нас. Можем да забавим този пик", подчерта той.