Германската министърка на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер стана обект на нарастващи критики заради видео, възхваляващо компанията "Нестле".

Организация, защитаваща интересите на потребителите на хранителни продукти, обвини днес нейното министерство, че се подмазва на големи хранителни компании, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Във видеото Кльокнер се появява заедно с шефа на германския клон на "Нестле" и сипе похвали за мощния хранителен конгломерат, че обновява продуктите си, за да намали съдържанието на захари и мазнини в тях.

"Нестле, особено в областта на детските храни, предлага съвсем небалансирани, твърде подсладени неща", каза шефът на организацията "Фудуоч" Мартин Рюкер по телевизия А Ер Де. - "Не очаквах един министър да намира общ език с интересите на компании в такова положение", отбеляза той.

Над 14 милиона гледания в YouTube регистрира критичното мнение на 26-годишен ползвател, наречен Рецо, който пръв привлече общественото внимание към спорното видео на министерството. Той писа, че ако би качил на страницата си подобно видео, задължително би трябвало да го маркира като реклама.

Последваха мнения и от други потребителски организации, опозиционни политици и дори от хора от собствената партия на Кльокнер - ХДС на канцлерката Ангела Меркел, че видеото си е чиста проба реклама на швейцарската компания "Нестле".