Кристин Уормът стана първата жена министър на сухопътните сили на САЩ, след като кандидатурата й бе одобрена от американския Сенат, предаде Асошиейтед прес.

Уормът, която оглавяваше екипа на Джо Байдън, подготвящ прехода във властта в Пентагона след избирането на новия американски президент, направи много добро впечатление на членовете на сенатската комисия за въоръжените сили по време на изслушване този месец.

Одобряването на кандидатурата й означава, че един от влиятелните постове в Пентагона, който от дълго време се заема само от мъже, сега ще бъде зает от жена.

При изслушването й много от сенаторите зададоха въпроси, свързани с това как Уормът възнамерява да се справи с някои от сериозните проблеми, с които се сблъсква американската армия, като например сексуалните посегателства и спречкванията по расов признак.

На новия й пост от Уормът ще се очаква да промени начина, по който се преследват сексуалните посегателства и други престъпления, извършвани в армията.

Уормът има богат опит в Пентагона, тъй като досега е заемала различни постове, свързани с опазването на националната сигурност на САЩ. Тя бе заместник-министърка на отбраната по време на управлението на бившия американски президент Барак Обама. Заемала е постове в министерството на отбраната, а също така и в министерството на вътрешната сигурност.