Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази увереност в устойчивостта на китайската икономика въпреки епидемията, предизвикана от новия коронавирус, предаде ТАСС.

"Уверени сме в устойчивостта на китайската икономика", каза тя във видео обръщение в Туитър.

Георгиева отбеляза освен това, че МВФ подкрепя мерките, вземани от Китай в борбата с инфекцията, както и действията във финансовата сфера.

Броят на пациентите, заразени с коронавируса в Китай, достигна 20 438, а починалите вече са 425, информираха световните агенции.

За още над 23 200 души има подозрения, че може би са заразени. До момента от болниците са изписани вече 632 души.

Броят на заболелите в Китай е нараснал с 3200 за изминалото денонощие, а броят на починалите - с 64. Състоянието на близо 2800 се оценява като тежко, а други 171 300 души са под карантина.

По последни данни над половината от заразените са в провинция Хубей, чийто административен център е град Ухан. В столицата Пекин са потвърдени 212 случая, а в Шанхай - 203, уточнява ТАСС.

Освен в Китай заболяването е регистрирано в още 23 държави.

Китай се съгласи да позволи на американски здравни експерти да пристигнат в страната като част от мисия на Световната здравна организация за проучване и борба срещу разпространението на вируса, предаде Ройтерс.

Американските власти вчера съобщиха за втори случай на предаване на коронавируса в САЩ и представиха по-подробни планове за проверка на пътниците, връщащи се от Китай.

Пътниците, пристигащи в страната с граждански авиокомпании,ще бъдат насочвани към някое от 11 летища за допълнителна оценка на здравето им. Ако покажат симптоми на заболяването като висока температура американските граждани и чужденци, изключени от забраната, обявена миналата седмица, ще бъдат пренасочвани за медицински преглед и няма да им бъде позволено да продължат пътуванията си. Полетите с евакуирани служители на Държавния департамент ще кацат във военни бази и пътниците ще останат под карантина 14 дни след напускането на Ухан.

Засега заболелите в САЩ са 11.

Австралийци, евакуирани от Ухан, пристигнаха на Великденския остров, където те ще останат за периода на карантината.

Самолет с 243 пътници, 14 души екипаж, четирима пилоти и представители на здравното министерство, кацна във военна база на около 1200 км северно от Пърт, след което хората бяха превозени с два по-малки самолета на Великденския остров.

Русия обяви, че отлага годишния инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се проведе идната седмица, заради епидемията.

Форумът, обикновено посещаван от високопоставени политици и чуждестранни инвеститори, бе планиран за 12-14 февруари.

Вчера Русия обяви, че може да депортира чужденци, дали положителен резултат за коронавируса, а военни самолети ще евакуират гражданите й от Хубей.

Страните от Г-7 съобщиха, че са се договорили да координират усилията за борба с разпространението на болестта, съобщи здравният министър на Германия Йенс Шпан, цитиран от ТАСС.

Ще бъдат съгласувани дейностите по спазване на превантивните мерки, за изследване на новия вирус, сътрудничество със Световната здравна организация, ЕС и Китай.

На този вирус можем да отговорим подобаващо единствено заедно, на международно и европейско равнище, каза Шпан.

Италианци и поляци са поставени под карантина, след като бяха върнати от Ухан, допълва Асошиейтед прес.

Италиански военен самолет с италиански граждани кацна вчера сутринта край Рим и всички 56 души, включително шест деца, са изпратени във военна болница. Те ще останат под карантина 14 дни макар според италиански медии да са в добро здраве.

В Полша представител на болнично заведение съобщи, че никой от 30-те души, които са поставени под карантина в него, не показва симптоми на заболяването.

В Хърватия туристи от Тайван са носили табели, гласящи "не сме от Китай", тъй като според тях заради страха от коронавируса азиатските туристи са изолирани и местни жители са бягали от тях.

Бразилия също е решила да репатрира свои граждани от Ухан и ще обяви извънредно положение в здравеопазването. От китайския град ще бъдат евакуирани между 40 и 55 бразилци, които 18 дни ще останат под карантина във военна база.