Руският президент Владимир Путин подкрепя идеята за възстановяване на диалога и контактите между Москва и Европейския съюз, каза днес Кремъл, след като Франция и Германия предложиха среща на върха, на която да бъде направен опит за подобряване на отношенията, предаде Ройтерс.

"Подобен диалог е наистина необходим както за Брюксел, така и за Москва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Смятаме подобно предложение за положително", каза той, но добави, че все още не са започнали приготовления за такава среща.

Вчера Франция и Германия предложиха ЕС да проведе среща на върха с Путин в опит за подобряване на отношенията. Предложението може да подготви почвата за първата подобна среща от 2014 година.

Лидерите на ЕС не са единни за среща с Путин

Очаква се днес лидерите на Европейския съюз да обмислят дали да търсят среща на върха с руския президент Владимир Путин като част от нова стратегия за управление на отношенията с Москва, която според ЕС е в "отрицателна спирала". Ако предложението се осъществи, това ще бъде първата подобна среща от 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим.

Засега обаче лидерите на ЕС не са единни по въпроса за среща с Путин.

Днес германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да намери начини да започне пряк диалог с Русия. "Конфликтите могат да се разрешат най-добре, ако освен това си говорите", подчерта тя.

"Дискутирането с Русия е необходимо за стабилността на Европа, но този диалог трябва да бъде амбициозен и да има изискване да не се правят отстъпки от нашите ценности и интереси", каза днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Австрийският канцлер Себастиан Курц приветства френско-германското предложение, отбелязва Ройтерс. "Много се радвам да видя най-накрая стъпки за диалог с Русия", заяви той, пристигайки срещата на върха в белгийската столица.

"Географски ние сме по-близо до Русия, отколкото са САЩ, не можем просто да стоим настрани и да наблюдаваме диалога между Съединените щати и Русия, докато много въпроси като Украйна ни засягат повече, отколкото САЩ."

Румъния е за такава среща.

"Този въпрос ще обсъдим в Съвета и ще кажем там за първи път нашето мнение. Има много различни проблеми, които трябва да бъдат обсъдени и изяснени в отношенията с Руската федерация, защото има някои неща, които не можем да толерираме, но има известни зони, където дискусията и сътрудничеството биха били полезни, например, ако искаме да имаме общ план за борба с климатичните промени. По този въпрос трябва да разговаряме с всички, това е световен проблем, който касае всички", заяви румънският държавен глава Клаус Йоханис.

По думите му е важно да бъде намерен канал за комуникация с Русия по глобални въпроси, както и да бъде намерен начин, по който да бъде изразена с голяма твърдост позицията на ЕС, основаваща се на ценности.

Запитан за възможно по-широко участие в подобна среща, което да включи Румъния и балтийските държави, Клаус Йоханис отговори, че е рано да се обсъжда форматът на срещата.

Други страни в ЕС проявяват скептицизъм към този подход и призовават за предпазливост, отбелязва ДПА.

"Не виждаме никакви радикални промени в поведението на Русия", заяви литовският президент Гитанас Науседа. Той добави, че ако ЕС започне да се стреми към контакти, без да е имало позитивна промяна, ще изпрати лош сигнал на партньорите си, например на страните от Източното партньорство.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не е принципно против преки контакти с Русия, но няма да участва в подобна среща.