Вътрешното министерство на Русия обяви за издирване сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Председателят на Следствения комитет на РФ Александър Бастрикин по-рано нареди да започне наказателно преследване заради русофобските изказвания на американеца.

Повод за реакцията на руските власти е изказването на сенатора по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски, че смъртта на руснаци в хода на войната в Украйна - това е "най-добрата инвестиция" на Вашингтон.

В редактирано видео от среща на Греъм с Володимир Зеленски в петък, публикувано от канцеларията на украинския президент, се чува как сенаторът казва: "руснаците умират", а след това, че американската подкрепа (за Украйна) "са най-добре похарчените от нас пари", пише БТА.

"В циркулирало в интернет видео американският сенатор Линдзи Греъм говори за финансово участие на САЩ в убийството на руски граждани по време на среща с президента на Украйна", обяви руският следствен комитет. Прави се правна преценка на "русофобските" коментари на сенатора, добави най-високопоставеният разследващ орган в Русия.

Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков нарече изказването "позор за САЩ". "Трудно е човек да си представи по-голям срам за някоя страна, от това да има такива сенатори", заяви говорителят на Кремъл .

Греъм оспори руските критики за подкрепата му за Украйна, като подчерта, че просто е похвалил духа на украинците в съпротивата срещу руска инвазия с помощта, предоставена от Вашингтон, цитира го БТА.

Според държавната украинска информационна агения УНИАН "русофобските изказвания" на Греъм са измислени от руската пропаганда и Следствения комитет на РФ.

Агенция Ройтерс е поискала от президентската канцелария стенограмата от срещата и не е намерила в нея думите, които се приписват на сенатора, пише УНИАН.

"Беше време в Америка, когато ние бяхме такива, като вас - сражавайки се до последния човек, се готвехме или да бъдем свободни, или да умрем", заявил Греъм, според стенограмата.

На това Зеленски отбелязва, че сега американците са свободни и така свободни ще бъдат и украинците.

"А руснаците умират", отговаря на това Греъм.

"Да, но те нахлуха на наша територия. Ние не воюваме на техни територии", продължава Зеленски.

Според агенцията никъде сенаторът не споменава, че смъртта на руснаци е най-добрата инвестиция на САЩ.

Републиканец от Южна Каролина, известен със своите ястребови външнополитически възгледи, Греъм е открит защитник на засилената военна подкрепа за Украйна в нейната битка срещу Русия.

Сенаторът е един от десетките американски служители и избрани политици, вкарани в забранителни списъци за влизане в Русия, но досега не е имало заповед за арест на високопоставени американски служители.