Русия ще отвърне на неприятелските санкции, които Великобритания обяви срещу 49 физически и юридически лица, в това число 25 руснаци, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Можем само да съжаляваме за тези неприятелски мерки. Принципът на реципрочност естествено ще бъде приложен", каза Песков.

Санкционираните руснаци са обвинени, че са замесени в смъртта на правозащитния адвокат Сергей Магнитски в затвора през 2009 г. Техните активи във Великобритания се замразяват и им се забранява влизане в тази страна. Сред тях са са председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин, заместник-генералният прокурор на Русия Виктор Грин и заместник-министърът на външните работи Алексей Аничин. 

Включването на тези лица и организации в списъка е само първата вълна от мерки, въведени в рамките на новия режим на санкции. Новите санкции ще бъдат обявени през следващите месеци", се казва в изявление на британското външно министерство.

"Законът Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Документът предвижда налагане на санкции срещу редица руски длъжностни лица. Сред тях служители на правоприлагащите органи, участвали, според Вашингтон, в смъртта на Магнитски. Международният финансист, основател на фонда Hermitage Capital Уилям Броудър се смята за основен инициатор на приемането на този закон. Впоследствие "закони Магнитски" бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни.

Русия възприе "закона Магнитски" като намеса във вътрешните ѝ дела. Руското външно министерство нарече документа недружелюбен и провокативен.