Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но изрази песимизъм по отношение на перспективата за преговори, докато не бъдат постигнати целите на "специалната военна операция". 

Както американският президент Джо Байдън, така и руският му колега Владимир Путин казаха, че са отворени за дипломатическо решение за Украйна, но не се очертава двамата лидери да се срещнат, а освен това и двете страни не са съгласни с условията за преговори.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза в интервю, че конфликтът в Украйна, който вече продължава десети месец, почти със сигурност ще завърши с дипломация и преговори и че е нужен "справедлив и траен мир".

В отговор на думите му Песков днес посочи, че е съгласен за необходимостта от мир, предаде БТА.

"Че резултатът от случващото се трябва да бъде справедлив и дългосрочен мир - с това може да се съгласим. Но що се отнася до перспективите за каквито и да е преговори, към настоящия момент ние не виждаме такива", каза говорителят на Кремъл.

Запитан какво трябва да се случи, за да може подобни перспективи да станат реални, той заяви: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си е поставила".

Ройтерс отбелязва, че целите на Москва в Украйна не са напълно определени и изглежда, че са се променили във времето, след като руските сили се сблъскаха с контранастъпления на бойното поле.

Русия казва, че никога няма да се откаже от окупираните територии в Източна Украйна, а Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е част от земите си в замяна на мир и изисква Москва да ѝ върне всички завладени и окупирани територии, включително и Кримския полуостров.

                                            Размяна на военнопленници

Русия и Украйна съобщиха, че са си разменили по 60 военнопленници, съобщи съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко в канала си в Телеграм.

Началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак пък приветства завръщащите се украинци като герои и каза, че сред тях има десетки, които са отбранявали град Мариупол, включително обсадения стоманодобивен комплекс "Азовстал", докато Русия не ги принуди да се предадат през май.

"Продължаваме да връщаме защитниците на Мариупол - в днешния списък от 60 души 34 са от тях, включително 14 от "Азовстал". Някои са ранени и ще получат всякаква необходима помощ в Украйна", каза Ермак. Някои от освободените са държани на руска територия, а други в Оленовка, лагер за военнопленници в окупираната от Русия Донецка област в Украйна, добави той.

Руското министерство на отбраната съобщи, че 60-те освободени от Украйна руски войници ще бъдат превозени със самолет до Москва, за да получат медицинска помощ и психологическа подкрепа.

Украйна обвини Русия, че е извършила през юли военно престъпление, като е нанесла удар по Оленовка, в резултат на който загинаха десетки военнопленници. Русия заяви тогава, че Украйна е обстрелвала лагера.

Двете страни си размениха досега стотици военнопленници в серия от обмени през изминалите няколко месеца.