Кремъл е разочарован от отказа на ЕС да подкрепи предложението на Париж и Берлин за среща между лидерите на блока и президента на Русия Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Общо взето, президентът Путин беше и остава заинтересуван от подобряването на работните отношения между Москва и Брюксел", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че европейската позиция "е фрагментирана, невинаги последователна и понякога неясна".

На Европейския съвет снощи Полша и трите балтийски държави поддържаха позицията, че евентуална среща на върха с Русия по време на влошените отношения с нея би пратила погрешно послание към света. Във връзка с разговорите между президента на САЩ Джо Байдън и Путин на 16 юни в Женева френският президент Еманюел Макрон каза вчера пред Европейския съвет, че евентуална среща с Путин би представлявала "диалог, който ще защити нашите интереси". После германският канцлер Ангела Меркел обяви, че на продължилите до среднощ дебати не е било постигнато споразумение по въпроса.

Среща на върха ЕС-Русия не е имало от февруари 2014 г., припомни Ройтерс.

В своя статия, публикувана наскоро в германския вестник "Цайт" Путин прати на европейците "достатъчно позитивни сигнали" за установяването на диалог, каза още Песков, цитиран от ТАСС.

Днес Франция потвърди позицията си, че е необходимо ЕС да говори на високо равнище с Русия, въпреки отказа на няколко страни членки да подновят този диалог, предаде Франс прес.

"Европа трябва да говори на високо равнище с Русия, без наивност и оставяйки твърда, както го направи американският президент Джо Байдън с Владимир Путин на 16 юни в Женева", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан на обща пресконференция с намиращия се в Париж американски държавен секретар Антъни Блинкън.

Днес Меркел отново защити предложението за среща на ЕС с Русия. "Една суверенна Европа трябва да може да говори с Путин", каза тя, предаде Франс прес. "Президентът на САЩ се срещна с Владимир Путин за един сериозен разговор, без да оставя впечатлениe, че това е било награда за руския президент. Един суверенен ЕС според мен също трябва да е в състояние да представлява интересите на ЕС по време на сходен разговор", заяви Меркел.

Украйна пък днес поиска обяснения от Франция и Германия заради предложението им за подновяване на диалога с Русия. "Искаме да разберем по-добре намеренията на Берлин и на Париж и как това е свързано с политиката на санкции срещу Русия", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той поясни, че днес ще разговаря по този въпрос с посланиците на Франция и Германия в Украйна. След срещата с дипломатите Кулеба каза, че всички страни са постигнали съгласие, че подобни въпроси, като този за евентуална среща на върха на ЕС с Русия ще бъдат дискутирани с Украйна, преди тяхното обявяване пред обществеността, предаде Франс прес.