Стотици крайнодесни протестиращи призоваха германската канцлерка Ангела Меркел да подаде оставка на демонстрация в Дрезден, където Меркел се срещна с местни депутати от своя Християндемократически съюз (ХДС), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Антиислямското движение ПЕГИДА бе организатор на протеста срещу Меркел и решението й през 2015 г. да приеме около един милион бежанци главно от мюсюлмански страни.

Протестиращите скандираха "Меркел трябва да си върви" и "Разкарай се!" при пристигането на канцлерката в Дрезден в бившата комунистическа източна част на страната, където крайнодесните възгледи са по-разпространени, отколкото в Западна Германия.

В близост до този протест имаше и контрадемонстрация, но няма съобщения за сблъсъци или други инциденти.

Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се възползва от породените от миграцията безпокойства и се превърна в третата по големина политическа сила в националния парламент на изборите миналата година, което усложни усилията на Меркел да състави стабилна управляваща коалиция.

Саксония, където се намира Дрезден, ще гласува за регионален парламент през септември и според допитванията АзГ може да стане втора по големина партия в тази провинция след ХДС.