В момент, когато криза с Брекзита се задълбочава, кралица Елизабет Втора призова Великобритания да се стреми към съгласие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч в Женския институт в Норфък кралицата призова британците да мислят за най-важното в една ситуация и за основните й последици. Така Елизабет Втора косвено се обърна към политическата класа, която трябва да намери решение на кризата, объркала инвеститорите и съюзниците на Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Датата на Брекзита наближава, а Великобритания е затънала в най-дълбоката си политическа криза от половин век, чиито основни въпроси са как и дали да напусне европейския проект, към който се присъедини през 1973 г.

Въпреки че 92-годишната кралица изрично не спомена в речта си Брекзита, тя изтъкна, че всяко поколение се сблъсква с нови предизвикателства и възможности.

"Докато търсим нови отговори в съвременната епоха, аз предпочитам стари и изпитани рецепти като това да говорим добре един за друг, да уважаваме различните гледни точки, да търсим заедно съгласието и никога да не преставаме да виждаме по-общата картина", отбеляза Елизабет Втора.

БиБиСи (BBC) отбеляза, че е имало известно съмнение в това, че кралицата е "изпратила послание".

"Невъзможно е да си представим, че държавният глава ще използва словосъчетание като например "силна общност", без това да се възприеме като "намеса" в настоящия политически дебат", коментира кореспондентът на БиБиСи към кралския двор Никълъс Уичъл.