56-годишен ветеран от израелските тайни служби е новият шеф на външното разузнаване - Мосад, съобщи БНТ. Давид Барнеа ще наследи поста от Йоси Коен в началото на следващия месец, съобщи кабинетът на премиера Нетаняху.

Коен се оттегля след пет години, посветени основно на работа по Арабските държави от Персийския залив. Така миналата година се стигна до мирните споразумения на Израел с Обединените Арабски емирства и Бахрейн.

Давид Барнеа се присъединява към Мосад през 1996 година. До издигането му за заместник директор през 2019 г. отговаря за вербовката и управлението на агенти, основно по приоритетното иранско направление и групировката Хизбула.

Иран обвинява Мосад за убийствата на водещи ирански ядрени учени и в саботаж на ядрените му инсталации. Израел твърди, че Ислямската република разработва атомна бомба. Техеран твърди, че ядрената му програма е с изцяло мирна насоченост.

Съгласно правилата на израелската военна цензура името и поста на Барнеа могат да бъдат съобщени едва след като кабинетът на премиера обяви назначението му на ръководния пост. Израел не съобщава имената на агенти на Мосад, изключение е само шефът на службата.