Косово реагира гневно срещу удостояването на австрийския писател Петер Хандке с Нобелова награда за литература, предаде Асошиейтед прес.

"В свят, пълен с блестящи писатели, Нобеловият комитет избра да награди пропагандатор на етническа омраза и насилие. Нещо ужасно се обърка!", коментира в Туитър косовският посланик в САЩ Вльора Читаку.

Гент Цакай, действащият външен министър на Албания, който е от косовски произход, също реагира гневно.

"Ужасен съм от решението да се удостои с Нобелова награда за литература човек, отричащ геноцида. На какъв позорен и срамен акт сме свидетели през 2019 г.!", каза Цакай.

Хандке отрича, че босненските сръбски сили са извършили геноцид с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница - клане, което бе признато за геноцид от Международния трибунал в Хага в няколко присъди срещу военни и политически лидери на босненските сърби по време на войната.

Австрийският писател беше и един от противниците на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия по време на конфликта в Косово в края на 90-те години и по време на бомбардировките дойде в Белград, за да подкрепи режима на Слободан Милошевич. През 2006 г. той говори на погребението на Милошевич.

Операцията на НАТО бе предприета, за да се прекрати кървавият конфликт в Косово. През 2008 г. бившата сръбска област Косово обяви независимост.