Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин се извини на избирателите днес заради лошото представяне на изборите на 12 декември, предадоха световните агенции.

"Съжалявам, че не бяхме на висота и поемам отговорността", заяви Корбин в отворено писмо, публикувано от в. "Сънди мирър".

Консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха изборите в четвъртък. Те получиха 365 места в 650-местната Камара на общините на парламента. Това е с 48 места повече от местата, които те имаха досега и им позволява да прокарат сделката на Джонсън за Брекзит и страната да може да излезе от ЕС до новия краен срок, а именно 31 януари догодина. Тази победа консерваторите постигнаха благодарение на това, че спечелиха в работнически избирателни окръзи, които от години са били лейбъристки, но които подкрепяха Брекзит.

Лейбъристите получиха едва 203 места в парламента, а досега имаха 262 места. Това бе най-тежкото им изборно поражение от 1935 г.

"Няма да се поколебая да го кажа. Резултатът беше тежък удар за всички, които отчаяно имат нужда от истинска промяна в нашата страна", заявява Корбин в писмото си. Той уверява, че неговата партия ще извлече поука от това поражение и обещава да се вслушва повече в гласа на традиционните избиратели на Лейбъристката партия, които тя е изгубила в работническите общини.

"Тази партия съществува, за да ги представя. Ние ще си върнем тяхното доверие", заявява Корбин, който на изборите беше преизбран за депутат за десети път.

Лидерът на лейбъристите защити обаче партийната програма, като каза, че много се гордее с нея.

"Относно строгите икономии, неравенствата, извънредната климатична ситуация, ние спечелихме и направлявахме дебата", уверява в статия във в. "Гардиън" той. "Няма съмнение, нашите позиции са популярни. Въпросът е по-скоро: "Как да успеем в бъдеще там, където се провалихме?", допълва той.

Корбин обеща да подаде оставка в началото на идната година след период на размисъл в неговата партия, припомня Франс прес.

Днес водещи фигури в Лейбъристката партия също поеха отговорност за изборното й поражение, допълва Ройтерс.

Джон Макдонъл, който отговаря за финансовата политика на партията, каза, че се чувства виновен за бедствието. Запитан от Би Би Си дали ще се оттегли от поста си, той каза, че партията най-вероятно в началото на идната година ще има ново ръководство и че той ще подкрепи жена за партиен лидер. Макдонъл изрази увереност, че тази лидерка би могла да бъде депутат, който не е от Лондон.

Ричард Бърджън, който пък отговаря за юридическата политика на лейбъристите, каза, пред телевизия Скай Нюз, че партията не е успяла да обедини хората относно Брекзит и че сега трябва да анализира как е изгубила много от традиционните си гласоподаватели в Северна и Централна Англия.

Той каза също така, че би искал да види за следващ лидер на лейбъристите Ребека Лонг-Бейли и обяви, че обмисля да се кандидатира за поста на заместник-председател на партията.