Кораб, който плава под испански флаг и спаси 265 мигранти в Средиземно море, търси пристанище, на което да акостира, предаде Асошиейтед прес.

Неправителствената организация "Оупън армс" (Open Arms), на която принадлежи корабът, заяви вчера в "Туитър", че корабът е спасил 96 мигранти, които са плавали с дървена лодка в международни води в Средиземно море. Сред пътниците, повечето от които са от Еритрея, е имало две жени и 17 непълнолетни.

Два дни по-рано, в рамките на отделна операция, същият кораб спаси 169 мигранти, тръгнали да пътуват по вода от бреговете на Либия, където действат голям брой трафиканти на хора.

Трафикантите предоставят на мигрантите неустойчиви гумени лодки или рибарски лодки. Препълнени с хора, лодките се отправят към Европа, където мигрантите се надяват да получат убежище, отбелязва Асошиейтед прес.

При португалското председателство на ЕС, което започна на 1 януари, Лисабон ще трябва да се опита и да постигне напредък в работата по приемането на новия Миграционен пакт, представен от ЕК през септември. Пактът поражда дълбоко разделение между страните на първа линия на миграционната вълна като Италия, Гърция, Испания и Кипър и страните, които не желаят да приемат мигранти като Унгария и Полша.