Бягството е организирано от руски лейтенант, но дълги години след това руските власти не признаваха заслугите му заради еврейския му произход, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В синагога в Москва се състоя възпоменателна церемония за лейтенант Александър Печерски. Той бил пленен при засада по време на Втората световна война и пратен в нацисткия концентрационен лагер Собибор, в Югоизточна Полша. (По време на Втората световна война Полша е окупирана от Германия.)

Малко след пристигането си там, лейтенантът от Червената армия организирал с други затворници изключително дръзко въстание. Групата избила един по един десетки нацистки офицери и много украински надзиратели.

Около 300 затворници успели да избягат. Други 80 затворници били убити от охранителите. От избягалите 170 били заловени и разстреляни. Затворници, които не са участвали в бунта, също били разстреляни от нацистите, а лагерът, в който за периода на съществуването му били избити 250 000 души, бил закрит.

Печерски успява да стигне с група затворници в Беларус, където влиза в партизански отряд. След края на Втората световна война той е пратен в наказателен батальон по подозрение, че е бил шпионин, преследван е заради еврейския си произход.

Подвигът му от Собибор умишлено е забравен, защото съветските власти не искали да става известно, че той е бил организиран от евреин. Печерски успял да започне работа в завод едва след смъртта на Сталин.

Поддържал връзка с някои от бегълците от лагера, но нямал право да пътува в чужбина, за да участва във възпоменателни церемонии или в процеси срещу нацистки престъпници.

Александър Печерски умира през 1990 г. в родния си град Ростов на Дон, където почти никой не знае, че той е в основата на голямото бягство.

През 1987 г. британският филм "Бягството от Собибор" с участието на холандския актьор Рутгер Хауер разказва историята на въстанието и отдава дължимото на организатора му.

Днешните чествания в Русия бяха организирани, след като руският президент Владимир Путин разпореди руското министерство на отбраната да изготви план за отдаване на почит на героите, отличили се във въстанието в Собибор.