Двете демократки от Камарата на представителите в САЩ осъдиха решението на Израел да не ги допусне на своя територия.

Рашида Тлаиб и Илхан Омар са мюсюлманки, които подкрепят движението за бойкот на Израел. Открити критички на Тел Авив, те нееднократно влязоха в словесни престрелки с президента на САЩ Доналд Тръмп. Двете планираха да посетят Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим при визита, организирана от палестинска организация, но Израел отказа те да влязат в страната.

По-рано вчера Тръмп призова Израел да не ги допуска на своя територия.

Рашида Тлаиб, която е дъщеря на палестински емигранти, публикува в Туитър снимка на своята баба, която живее на Западния бряг. Тя "заслужава да живее в мир с човешко достойнство" и забраната нейната внучка да влезе "е признак на слабост", защото "истината за това, което се случва на палестинците, е плашеща", написа Тлаиб, която е депутат в долната камара на Конгреса на САЩ от щата Мичиган.

Илхан Омар пък нарече израелското решение "обида за демократичните ценности". Омар, която представлява в Камарата на представителите щата Минесота, сравни забраната с опита на Тръмп да блокира влизането в САЩ на гражданите на ислямски страни.

Това решение на Израел не е изненада, предвид факта, че премиерът Бенямин Нетаняху е съюзник на "ислямофоби като Доналд Тръмп", каза тя.

Тръмп от своя страна коментира, че Израел е щял да покаже "голяма слабост", ако е бил разрешил на Тлаиб и Омар да влязат на негова територия, предаде Франс прес.

Снимка: АР/БТА

"Те мразят Израел и целия еврейски народ и нищо не може да им промени мнението", написа американският президент в Туитър. Той обвини двете законодателки в антисемитизъм.

Тези думи на Тръмп бързо предизвикаха полемика в САЩ, като критиците обвиниха президента, че не е защитил две американки, при това избрани в Конгреса. Сред онези, които осъдиха израелската забрана, бяха дори представители на най-пламенните поддръжници на Израел.