Американският конгресмен Стив Кинг предложи пълна забрана на абортите, заявявайки, че без изнасилване и кръвосмешение човешката раса би изчезнала, съобщава в. "Гардиън".

"Какво би станало, ако се върнем назад във времето и абортираме всички онези, които са били продукт на изнасилване и кръвосмешения?", попита риторично републиканецът Кинг.

"Днес човечеството може би нямаше да съществува. Вземайки предвид всички войни, изнасилвания и грабежи, които са се случили, не съм сигурен, че не съм техен продукт", добави конгресменът от Айова.

Кинг е част от набиращото сила консервативно движение, което се опитва да отмени правото на жените да прекъсват нежеланата бременност. Преди време той беше наречен от президента на САЩ Доналд Тръмп "най-консервативният човек на планетата".

Защитата за пълна забрана на абортите идва в момент, когато Кинг предложи законопроект, целящ да отнеме правото на жената да избира дали да абортира дори ако е била изнасилена. Мнозинството от републиканците в американския Конгрес подкрепят идеята. Въпреки това партията на Тръмп официално се отдръпва от Кинг, който по-рано стана известен с расистките си теории и подкрепа за крайно-десни партии в Канада и Европа.

В миналото той е изразявал скептицизъм, че жена може да забременее против волята си при изнасилване. Конгресменът се е съгласявал и с изявление от 2012 година на свой колега от Конгреса - републиканеца Тод Акин, според когото "женското тяло има своите си начини да спре оплождането, ако става дума за легитимно изнасилване".

Медицинската общност в САЩ реагира бурно на твърдението на Акин. Лекарите наричат подобни тези "абсурдни" и обясняват, че не съществува механизъм, по който женското тяло само да спре зачеването.

"Не съм казал, че вярвам в тази теза. Просто бях отворен за дискусия и нови гледни точки по въпроса", защитава се Кинг в последствие.

Консервативните позиции са изключително силни в южните щати на САЩ. Преди няколко месеца Алабама забрани абортите дори при изнасилване, инцест или увреждания на плода. Доминираният от радикални евангелисти и консерватори Сенат на Алабама прокара закон, според който всеки лекар, извършил аборт може да влезе в затвора за срок до 99 години.

Подобна е ситуацията и в щати, като Луизиана, Мисури, Минесота, Джорджия и Кентъки, които наскоро прокараха закони, правещи абортите много по-трудни. След победата в тези щати фундаменталистите усилиха натиска си върху Върховния съд на страната да отмени правото на прекъсване на нежеланата бременност.

Според статистиката именно в южните щати, където изявени политически и религиозни фигури се обявяват твърдо против абортите, има и повече случаи на изнасилвания и кръвосмешения. Например инцестът не се преследва от закона в Алабама. Кръвосмешението в щата е напълно легално, а това изглежда не противоречи на консервативния мироглед на евангелистите и републиканците от Алабама, които не отправят призиви за забраната му.

Религиозните организации в САЩ често са въвличени в политиката, подкрепяйки определен кандидат или партия. Подобен пример е мултимилионерът и телевизионен евангелист Пат Робъртсън, който се превръща в един от най-изявените поддръжници на Републиканската партия. Последната приема много от консервативните му възгледи. Един от продуктите на тази симбиоза е и започналото ограничаване на правото на прекъсване на нежеланата бременност. Разследване на Си Ен Ен показва, че влиятелни религиозни организации от САЩ често финансират кампании против абортите и извън Америка.