Комисията за изготвяне на нова сирийска конституция се събра днес на първото си заседание, съобщи Ройтерс. Тя е съставена 150 делегати - членове на правителството и опозицията в Сирия.

Според ООН днешната среща в европейската централата на световната организация в Женева е първа стъпка по дългия път на политическото помирение в тази страна.

"Това е исторически момент", каза на церемонията по откриването на заседанието специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педершен.

"Призовавам ви да бъдете търпеливи, да демонстрирате постоянство, да сте готови на компромиси и да преговаряте по конструктивен начин", заяви норвежкият дипломат, цитиран от ДПА и БТА.

"Зная, че не е лесно за вас да бъдете заедно тук в тази зала", призна той.

По думите му комисията може да преработи конституцията от 2012 г. или да създаде изцяло нов основен закон, предаде ТАСС.

Експерти обаче изразяват сериозни съмнения дали правителството на президента Башар Асад ще бъде склонно на отстъпки на масата на преговорите, след като консолидира с военни средства контрола си над територията на Сирия.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара може да разшири планираната от нея зона за сигурност в Североизточна Сирия при възникване на такава необходимост. Той изрази съжаление, че в тази зона продължават нападенията на терористи срещу турски войници, визирайки нападения от страна на кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ердоган каза още, че ако нападенията продължат, Турция си запазва правото да възобнови военната си операция. Президентът посочи също, че от петък ще започнат съвместни турско-руски патрули в Североизточна Сирия в зона на дълбочина от 10 километра от турската граница.