На борда на правителствения "Ту-154М" според нея е станал взрив. Той довършил разрушаването на самолета, започнало преди той да се удари в земята.

В доклад, който комисията огласи след 12 месеца работа, се казва:

"Последната фаза на трагедията е била експлозия на борда, която е разрушила самолета на части и десетки хиляди отломки, убивайки същевременно пътниците".

Според експертите, преди това на разстояние 2,5 километра от летището са настъпили "серия аварии".

"Решението на екипажа да предприеме второ захождане за кацане на летището е било взето на допустимата височина от 90-100 метра - заключават полските експерти. - Самолетът се е снижавал независимо от действията на пилота."

ТАСС посочи, че досега нито една експертиза или изследване не са потвърждавали хипотезата за взрив на борда на полския правителствен самолет. За това нееднократно е заявявала полската прокуратура при първото разследване на причините за катастрофата.

На 10 април преди седем години край Смоленск загинаха всичките 96 души в правителствения "Ту-154М", сред които и президентът Лех Качински. През 2011 г. полската правителствена комисия спомена сред причините за трагедията и грешки на екипажа.

Тези изводи не се харесаха на партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински и след нейната победа на парламентарните избори през октомври 2015 г. започна ново разследване на причините за катастрофата.

Илюзии и пропаганда?

Заключенията на полската правителствена подкомисия за самолетната катастрофа край Смоленск на 10 април 2010 г. са "илюзии, представени от хора, които никога преди не са разследвали самолетни катастрофи".

Това заяви вчера Мачей Ласек, бившият ръководител на полския орган за разследване на самолетни катастрофи, в ефира на телевизия "ТВН24", предаде Ройтерс.

По повод версията за взрив експертът каза:

"Това е пропаганда, целяща да засили вярването в хипотетични причини за този инцидент".

Мачей Ласек ръководи държавния орган, разследващ самолетни катастрофи, от 2012 г. до миналата година, когато от поста го уволни правителството на партия "Право и справедливост".

Комисията, създадена от предишното правителство, бе обвинила полските пилоти и руските авиодиспечери за катастрофата.