Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет осъди днес смъртта на чернокож при ареста му в САЩ и призова американските власти да предприемат "сериозни мерки" за слагане край на тези "убийства" на афроамериканци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е последното от дълга поредица убийства на невъоръжени афроамериканци, извършвани от американски полицаи и при саморазправа", отбеляза Мишел Бачелет в изявление.

Американските власти трябва да вземат сериозни мерки за слагане на край на тези убийства и за гарантиране, че правосъдие ще бъде въздадено, когато те се случат, добави върховният комисар.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина в понеделник вечерта в Минеаполис след брутален арест, кадри от който станаха изключително гледани в интернет. Четиримата замесени полицаи са уволнени, а местните и федералните власти разследват трагедията, но досега не са повдигнати обвинения.

Осъждайки това "убийство" Бачелет призова американските власти да действат и да сложат край на тази поредица, като посочи, че процедурите трябва да се променят, трябва да бъде въведена система за превенция, а преди всичко - полицаи, склонни към прекомерна сила, да бъдат обвинявани и осъждани за извършените престъпления.

Бачелет изтъкна, че трябва да бъде задълбочено проучена и ролята на расовата дискриминация в тези завършили със смърт случаи и да бъде третирана както следва.

Върховният комисар приветства съобщението на федералните власти, че ще се проведе приоритетно разследване, но същевременно изрази съжаление, че в множество случаи в миналото тези разследвания са довели до обявяването на убийствата за оправдани по съмнителни мотиви или са били санкционирани с административни мерки.

Комисарят на ООН каза, че разбира гнева и бурните протести на граждани на Минеаполис, но ги призова да протестират мирно.

Бачелет отбеляза, че насилието и разрушението на имущество няма да разрешат проблема с полицейската бруталност и дискриминацията.