Командващият руската 1-ва армия за противовъздушна отбрана със специално предназначение, която прикрива Москва от въздушни удари, генерал-майор Константин Огиенко, стана обвиняем по наказателно дело за подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на РФ), съобщи ТАСС.

Според агенцията наказателното дело, по което генералът може да бъде осъден на осем до 15 години затвор, е било образувано през юли 2023 г. Огиенко е в ареста, срокът на ареста му е удължен до 27 ноември.

По данни на в. "Комерсант" Огиенко заедно с командира на 4-та ПВО дивизия генерал-майор Дмитрий Беляцки са получили 500 000 рубли (близо 4 750 евро) от ръководителката на неправителствената организация "Надежда". Това е била първата част от подкуп на обща стойност 30 млн. рубли (около 286 000 евро), за който военните са обещали да предоставят земя на Министерството на отбраната на Руската федерация в Долгопрудное и Лобня край Москва.

Беляцки се е признал частично за виновен и е сключил споразумение със следствието. Той е изпратен под домашен арест. Огиенко не се е признал за виновен. Разследващите смятат, че генералът, който има "големи връзки сред служителите на военното управление на руското министерство на отбраната", може да повлияе на свидетелите и в случай че бъде избрана по-лека предварителна мярка би могъл да избегне следствие и съдебен процес.

Огиенко е командвал 1-ва армия за противовъздушна отбрана за противовъздушна и противоракетна отбрана със специално предназначение от 2021 г. и е отстранен от поста си след образуването на наказателно дело.