Колумбийските власти съобщиха, че са арестували румънски хакер, издирван в САЩ за разпространение на компютърен вирус, заразил над 1 милион компютри между 2007 и 2012 г., предаде Асошиейтед прес.

Михай Йонут Паунеску ще бъде обвинен за проникване в компютри и банкови измами в Ню Йорк, където, според прокурорите, той е бил част от престъпна група, разработила и разпространила вируса "Гози" и други форми на зловреден софтуер, използван за кражба на пари от банкови сметки.

Прокурорите твърдят, че "Гози" е заразил компютри в най-малко 8 държави, сред които САЩ, Германия, Финландия и Великобритания.

Сред жертвите са физически лица, корпорации и компютри на НАСА.

Вирусът се разпространявал чрез документи в ПиДиЕф формат и веднъж влязъл в компютър, можел да открадне пароли за банкови сметки, така че киберпресъпниците да вземат "десетки милиони долари" от жертви, според обвинителния акт, внесен в нюйоркски съд.

Прокурорите посочват, че Паунеску е създал хостинг системи, които са помагали на киберпрестъпниците да споделят заразени с вируса документи без да бъдат разкрити. Вирусът бил предоставян на други заинтересувани престъпници срещу такса от 500 долара седмично.

През 2016 г. създателят на вируса Никита Кузмин беше осъден на 37 месеца затвор и глобен 7 милиона долара след съдебно споразумение. Латвийски програмист, помогнал за създаването на вируса, получи 21 месеца затвор, след като беше екстрадиран в САЩ.

Паунеску беше арестуван в Румъния през 2012 г., но успя да избегне екстрадиция.

От кабинета на колумбийският главен прокурор казаха, че той е бил задържан на международното летище в Богота, дегизиран с дълга брада.